EVENTS

Αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής καινοτομίας, παρά τις αντιξοότητες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ:

Στρέφοντας το βλέμμα στην Ελλάδα που καινοτομεί» που διεξήχθη το Σάββατο 22 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου από την νεοσύστατη ΑΜΚΕ Mind the Minds.

Το ελληνικό δαιμόνιο φαίνεται να βρίσκει το δρόμο του παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και το οικονομικό κλίμα. Έτσι τουλάχιστον, συμφώνησαν συμμετέχοντες και κοινό στην ιδιαίτερα πρωτότυπη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη εφευρετών και ευρεσιτεχνών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν 10 Έλληνες εφευρέτες και 4 ειδήμονες από τους τομείς της κατοχύρωσης και της οικονομικής υποστήριξης προς τις νεοσύστατες εφευρετικές οντότητες.

Μπορείτε να δείτε τους ομιλητές και το πρόγραμμα εδώ:
https://www.facebook.com/events/2147188955433338

Το κοινό που παρευρέθηκε με φυσική παρουσία και διαδικτυακή μέσω πλατφόρμας, είχε την ευκαιρία να μάθει για τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε σύγχρονες εφευρέσεις, που διευκολύνουν ανθρώπους με προβλήματα όρασης να κυκλοφορούν με ευκολία στον δρόμο αλλά και να επαναορίσουν την ακοή ανθρώπων που φορούν βοήθημα ή εμφύτευμα. Έμαθαν για τα καινοτόμα φωτοκαταλυτικά υλικά, τα οποία μέσω της επαφής με τεχνητό και φυσικό φως απολυμαίνουν τον αέρα και σκοτώνουν τα μικρόβια, αλλά και από την πολυχρηστική βάση κυψέλης που ήδη προκάλεσε το ενδιαφέρον μελισσοκόμων απο διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της διαδικασίας ανακατασκευής του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός αναλογικού αστρικού και ημερολογιακού υπολογιστή πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, και της κατασκευής ενός σύγχρονου φασματογράφου για τη μελέτη των ολικών ηλιακών εκλείψεων. Ανάλογο ενδιαφέρον προκάλεσε η διαδικασία δημιουργίας πρότυπων βιοαντιδραστήρων αστικής καλλιέργειας φρέσκιας σπιρουλίνας, ενός προϊόντος με ανώτερη διατροφική αξία από οποιοδήποτε παρόμοιο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ο Θεσσαλονικιός εφευρέτης Γιώργος Σινάνης

Ακολούθως, συνάρπασε η αφήγηση για την κατασκευή τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων με 3D εκτύπωση, με στόχο την κατανόηση από την πλευρά νεαρών μαθητών σύνθετων θεωριών των μαθηματικών και της φυσικής, καθώς και η εμπειρία ενός μηχανικού με τα ανθρακονημάτα, που βρίσκουν πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική και την αεροδιαστημική.

Στην συνέχεια, ακολούθησαν ομιλίες για το νομικό και  διαδικαστικό κομμάτι της εντός και εκτός Ελλάδας. Έγινε μία πρώτη γνωριμία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρει, παρουσίαστηκαν με πολύ κατανοητό τρόπο τα «do’s and don’t’s» στη διαδικασία κατοχύρωσης εφευρέσεων και αναλύθηκαν οι δυνατότητες και τα κόστη για τη διεθνή κατοχύρωση. Τέλος, υπήρξε αναφορά στην οικονομική υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις οι διάφορες χρηματοδοτικές οντότητες.

Εφευρέτες, φορείς και κοινό ήρθαν σε επαφή με την πραγματικότητα και το πώς αστάθμητοι και σταθμισμένοι παράγοντες παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στην πορεία μίας καινοτόμου ιδέας. Στο τέλος της ημερίδας, όλοι συμφώνησαν πως παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα παράγει «πολυμήχανους» ανθρώπους και πως η δημιουργικότητα πρέπει να εκφράζεται, παρά τις όποιες δυσκολίες στο δρόμο για την οικονομική, επιστημονική και κοινωνική καταξίωση. Το κεντρικό μήνυμα ήταν: «Μην τα παρατάς ποτέ

Καταληκτικά, η ομάδα των Mind the Minds  που κατάφερε να φέρει κοντά, να ανάδειξει και να προβάλει αξιόλογους Έλληνες εφευρέτες και ευρεσιτέχνες δέχθηκε τα ευχαριστήρια ομιλητών και κοινού, για την σημαντική συνεισφορά ενδυνάμωσης της καινοτομίας στη χώρα μας. Ακολουθεί η ευχαριστήρια δήλωσή τους:

“Για εμάς, στη Mind the Minds,  η πρώτη μας μεγάλη εκδήλωση ήταν ένα μεγάλο ταξίδι με αφετηρία το άγνωστο. Καταφέραμε με όπλο το πάθος μας και την πίστη στην αξία του έργου των Ελλήνων εφευρετών να οργανώσουμε μια ημερίδα όπου το επιστημονικό και προσωπικό σκέλος ήρθαν σε ισορροπία. Γνωρίσαμε εφευρέτες, συνδεθήκαμε μαζί τους και αναδείξαμε τις αντιξοότητες που έμαθαν να ξεπερνούν με την απόλυτη αφοσίωση στο έργο τους. Τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και υποσχόμαστε να είμαστε σύντομα κοντά τους ακόμη δυνατότεροι.

Τώρα πια, εκτός από την ορμή, διαθέτουμε και την εμπειρία μιας επιτυχημένης διοργάνωσης για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας.  Φιλοδοξούμε να διαδώσουμε  την αξία της κατοχύρωσης και τις συνέργειας μεταξύ εφευρετών και να προωθήσουμε το έργο των Ελλήνων εφευρετών στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινό.

Εις το επανιδείν, τα σπουδαιότερα είναι μπροστά μας.»

Ο Γιάννης Σκουληκάρης και η Νέλλυ Κονταξή, ιδρυτικά μέλη του Mind the Minds

Γίνε ενεργό μέλος της κοινότητας της Mind The Minds!

Παροχές συνδρομητικού πακέτου

Το συνδρομητικό πακέτο στοιχίζει 50€/έτος

Με τη συμπλήρωση της παραπάνω φόρμας, θα μεταφερθείτε σε μία σελίδα με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να εγγραφείτε.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη,
Η ομάδα της Mind the Minds